Život je rak

Noćas me je rasplakala prva epizoda druge sezone Moje genijalne prijateljice. Lenu je saznala da je Lila dobila batine prvih dana braka. Mama je nije smjela ništa pitati. Cijela njena porodica se pretvarala da je istina ono što je Lila rekla – pala je na stijenama.

I krila se od njene najbolje prijateljice.

I upravo je tako. Kod nas u Bosni kažu nema ni sreća-eh, što se usrećimo baš-produžavamo lozu. Tražimo prihvatanje kroz nametnutu društvenu normu. Brak. Filmovi nam ispiru mozak. Roditelji nam ispiru mozak – kao da namjerno žele da patimo kao i oni.

Moja majka, moja nena, koja me je odgajala još dok sam bila beba je umrla prošlo ljeto. Ja se moram praviti kao da nije ništa bilo. Rijetko joj proučim Fatihu, jer me je stegao ovaj karcinom, ovaj đavo i tjera me da zamjeram, čak i njoj koja me je ostavila u životu. Uvijek je štitila mog oca. Držala ga pod sisom. Čak i kad se posvađaju. Čak i kada je umirala. Na njega nije dala. A moj otac, dva puta razveden – izrazito tokisičan čovjek koji me je okrivio za bratvo bježanje od kuće. Za polusestrin neposluh. Da sam ubrzala majkinu smrt. On mi je ostao. Da mi prigovara na mog muža. Na moje majčinstvo. Da mi bude na raspolaganju, kako kaže- a nikad da shvati da mi treba podrška. Njega je majka štitila i kada je zamišljao da mi lomi vrat na daljinskom od muzičke linije.

A mene nema ko da štiti.
ne želim da otac zna bilo šta o meni. i kad bi me zaštitio, štitio bi me iz obaveze,zbogloze, pa bi mi prigovarao i na samrti bi me podsjetio šta je on uradio za mene.

Mnogo sam tužna. I često plačem, jer se osjećam usamljeno. Zato što imam neopisivu potrebu da imam mamu i da joj plačem u krilo dok ne padnem u nesvijest. Da joj priznam kako mi Kanser šalje negativne slike u um. Da osjetim olakšanje dok ispitujem važnost mog postojanja posmatajući umnu sliku mene dok ležim u lokvi krvi.

I kako život nije rak?
Jede me.
Dio po dio.
Vreba me.
ali još se ne predajem.

Pravi sam mazohista koji će naučiti svoje kćerke da ne traže prihvatanje drugih kroz rađenje stvari za koje intuicija kaže NE.

1 komentar

Komentariši